tlotlo

Prosoja Standard

Sojowy komponent paszowy wnoszący wysokiej jakości białko i bonus energetyczny do dawki paszowej. Dostarcza 42% białka oraz 8 MJ/kg NEL energii netto laktacji dla krów mlecznych oraz 13 MJ/kg energii metabolicznej dla cieląt. Delikatna obróbka zapewnia wysoką smakowitość i wpływa na chętne pobieranie paszy przez zwierzęta.

W paszach dla krów mlecznych oraz cieląt może stanowić główny komponent sojowy. Stosowanie produktu u krów mlecznych przekłada się na stabilną produkcję oraz pożądane parametry mleka.Stosowanie produktu u cieląt wspomaga zdrowy rozwój zwierzęcia oraz optymalne parametry odchowu.

Więcej o Prosoi Standard

tlo

Prosoja Standard powstaje w procesie podwójnego kondycjonowania i podwójnego tłoczenia oleju. Delikatny proces obróbki zapewnia wysoką jakość i efektywność produktu, który wyróżnia się:

• wyjątkową powtarzalnością parametrów żywieniowych,

wysokiej jakości białkiem sojowym,

podwyższoną energią w stosunku do tradycyjnego komponentu sojowego,

• występowaniem dobroczynnych kwasów omega-3 i omega-6,

smakowitością, powodującą bardzo chętne pobieranie.

strukturą, ułatwiającą magazynowanie i stosowanie.

CechaWysoka jakość białka oraz bonus energetyczny
Korzyści dla hodowcy
· Wysokiej jakości białko sojowe pomaga zaspokoić potrzeby bytowe i produkcyjne, dzięki temu pozytywnie wpływa na wydajność i zdrowotność stada. Energia dla krów mlecznych oraz cieląt jest wyższa niż w tradycyjnym komponencie sojowym. U krów mlecznych ma wpływ na stabilizację parametrów mleka, u cieląt na odpowiednie przyrosty.
CechaProces produkcji prowadzony w stałych i ściśle kontrolowanych warunkach
Korzyści dla hodowcy
· Delikatna i nowoczesna obróbka odpowiada za odpowiednie parametry i jakość produktu.
CechaProdukowana w Polsce
Korzyści dla hodowcy

Powstaje w polskiej fabryce, dzięki czemu hodowca ma zapewniony:

· bezpieczny łańcuch dostaw,
· dostawę prosto od producenta.
CechaSmakowitość i zapach produktu
Korzyści dla hodowcy
· Ma słodkawy smak i przyjemny zapach, dzięki czemu zachęca zwierzęta do pobierania paszy.
CechaGłówne (jedyne) źródło białka sojowego w mieszance paszowej
Korzyści dla hodowcy
· Może zastąpić w dawce tradycyjny komponent sojowy - dzięki temu hodowca ma prostą dawkę pokarmową i może bardziej efektywnie zarządzać bazą magazynową.

Porównanie z tradycyjnymi komponentami sojowymi

Co wyróżnia nasz produkt?
Tradycyjny komponent sojowy

· wyjątkowa powtarzalność parametrów żywieniowych,

· wysoka jakość białka sojowego,

· podwyższona energia w stosunku do tradycyjnego komponentu sojowego,

· smakowitość, powodująca bardzo chętne pobieranie,

· struktura ułatwiająca magazynowanie i stosowanie.

Produkty sprawdzone przez hodowców

tlo
Prosoję Standard zacząłem stosować w 2024 roku, po tym jak okazało się, że jest spory deficyt energetyczny u krów. Podmieniliśmy wspólnie ze specjalistą ds. bydła 1,4 kg śruty sojowej na 1,4 kg Prosoi Standard. Po miesiącu stosowania zauważyłem wzrost wydajności mlecznej o około 1 litr od krowy dziennie oraz wzrosty parametrów mleka: tłuszczu (z 3,94 na 4,08) i białka (z 3,44 na 3,56). Nawet po krowach zauważyłem, że deficyt energetyczny został zniwelowany.

Robert Trzeszczkowski

woj. podlaskie

tlo
Jestem hodowcą bydła mlecznego od wielu lat i od kiedy pamiętam w żywieniu krów mlecznych stosowałem poekstrakcyjną śrutę sojową, jednak nie byłem do końca zadowolony z wydajności i parametrów mleka. W lipcu 2024 r., po rozmowie ze specjalistami handlowymi z firmy Ewrol, ustaliliśmy wprowadzenie Prosoi Standard zamiast tradycyjnej śruty. Był to strzał w dziesiątkę! Mleko wzrosło, wahające się parametry wreszcie są na wysokim, stabilnym poziomie. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc i mogę z czystym sumieniem polecić produkt każdemu hodowcy.

Kazimierz Roszkowski

woj. podlaskie

tlo
Odchowując młode cielaki często borykałem się z problemem niskich przyrostów i słabej odporności. Poprosiłem o pomoc doradców z firmy Ewrol i nie zawiodłem się. Odpowiednio zbilansowana pasza CJ na bazie Prosoi Standard znacznie poprawiła odchów cieląt w moim gospodarstwie. Biegunki, które do tej pory były nagminne, przestały być problemem, sierść stała się błyszcząca. Widać, że cielaki są w dużo lepszej kondycji, co przełożyło się na zmniejszeniu kosztów weterynaryjnych.

Dariusz Janek

woj. lubelskie

Porównanie z tradycyjnymi sojowymi komponentami paszowymi

tradycyjny komponent sojowyProsoja Standard
białko ogólne46%42%
tłuszcz2%6%
energia netto laktacji dla krów mlecznych7,6 MJ/kg NEL8 MJ/kg NEL
energia metaboliczna11,5 MJ EM13 MJ EM
smakowitość+++++
strukturazmiennajednolita, powtarzalna
pochodzenieArgentyna, USA, Brazyliatowar wyprodukowany w Polsce

Najczęściej zadawane pytania

Kiedy stosować produkt Prosoja Standard w żywieniu krów mlecznych?

+

Czym wyróżnia się Prosoja Standard wśród innych komponentów sojowych?

+

Jakie korzyści daje stosowanie Prosoi Standard?

+

tlo

Skontaktuj się z nami

* pole obowiązkowe

Administratorem danych osobowych jest Ewrol Sp. z o.o. ul. Dworcowa 4, 87-400 Golub-Dobrzyń (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych. Polityka prywatności

© 2025 Prosoja