tlotlo

Prosoja Bona

Sojowy komponent paszowy wnoszący wysoko strawne białko i tłuszcz do mieszanek paszowych. Dostarcza jednocześnie 38% białka i 12% tłuszczu, które dzięki wysokiej smakowitości wpływa na chętne pobranie paszy przez zwierzęta. W paszach tuczowych może stanowić główny, a nawet jedyny komponent wysokobiałkowy. Zastosowanie produktu przekłada się na wyższe przyrosty i lepszą zdrowotność zwierząt.

Z kolei niski poziom substancji antyżywieniowych decyduje o bezpieczeństwie stosowania i czyni produkt najbardziej uniwersalnym komponentem paszowym dla wszystkich grup żywieniowych trzody chlewnej, również loch i prosiąt.

Więcej o Prosoi Bonie

tlo

W wyniku specjalistycznej obróbki hydrobarotermicznej połączonej z delikatnym częściowym tłoczeniem powstaje produkt, który wyróżnia się wyjatkową:

jakością białka (PDI średnio 23,92%, inhibiotory trypsyny na poziomie 3,03 mg/g),

powtarzalnością parametrów żywieniowych,

strukturą ułatwiającą magazynowanie i stosowanie,

• dbałością o bezpieczeństwo mikrobiologiczne

• produkcją bez dodatku substancji chemicznych

dostępnością wynikającą z produkcji na masową skalę

CechaSmakowitość i atrakcyjny zapach
Z czego to wynika?
· Wysoka zawartość tłuszczu
· Obróbka hydrobarotermiczna decydująca o: - emulgacji tłuszczu - żelatynizacji skrobi - mechanicznej obróbce włókna
Korzyści dla hodowcy
· większe pobranie paszy
· lepsze pokrycie zapotrzebowania pokarmowego
· lepsze przyrosty dobowe w tuczu, u loch wyższa produkcja mleka oraz kondycja
CechaWysoka strawność składników pokarmowych
Z czego to wynika?
· obróbka hydrobarotermiczna - prowadzona wieloetapowo - w ściśle kontrolowanych warunkach (temperatura, ciśnienie, czas ekspozycji) - w środowisku pary wodnej - uwzględniająca specjalistyczne procesy
Korzyści dla hodowcy
· lepsze wykorzystanie paszy
· lepszy mikroklimat w chlewni
· zwiększenie przyrostów dobowych w tuczu oraz produkcji mleka u loch
CechaBezpieczeństwo stosowania nawet w paszach dla najmłodszych zwierząt
Z czego to wynika?
· niska zawartość składników antyżywieniowych
· higienizacja produktu
· wysoka strawność białka
· powtarzalność produktu pod względem analitycznym
Korzyści dla hodowcy
· mniej biegunek i chorób obrzękowych
· mniejsze podrażnienie błony śluzowej jelit → lepsza zdrowotność zwierząt i wykorzystanie paszy
CechaWysoki udział białka i tłuszczu w jednym produkcie
Z czego to wynika?
· Pozostawienie aż 12% tłuszczu decyduje o wysokiej zawartości energii (15,7MJ) oraz zawartości białka na poziomie 38%
Korzyści dla hodowcy
· ogranicza potrzebę dodawania oleju do paszy
· ułatwia bilansowanie poziomu białka i energii w paszy
CechaStabilny skład analityczny
Z czego to wynika?
· Produkt standaryzowany na 38% białka, 12% tłuszczu przy zawartości suchej masy ok. 12%
Korzyści dla hodowcy
· poprawia bezpieczeństwo stosowania w paszy
· gwarantuje uzyskiwanie wysokich parametrów produkcji przy zastosowaniu właściwych receptur
· ogranicza potrzebę częstego badania paszy
CechaWielokrotnie stosowana jako jedyne źródło białka sojowego w paszy
Z czego to wynika?
· Wysoka jakość produktu pozwala go stosować w wysokich udziałach zarówno w paszach dla najmłodszych jak i dorosłych osobników
Korzyści dla hodowcy
· ogranicza potrzebę kupowania innych komponentów białkowych sojowych, w tym również drogich koncentratów białka sojowego

Produkty sprawdzone przez hodowców

tlo
Stosuję Prosoję Bonę w tuczu od prawie roku. Zauważyłem zdecydowaną poprawę zdrowotności stada. Do tej pory stosowałem mieszankę paszową opartą najpierw na koncentracie, a później na śrucie sojowej. Jednak dopiero pasza z Prosoją Boną praktycznie wyeliminowała przypadki beztlenowca, ale również biegunki, które były częstym problemem w gospodarstwie. Dobre przyrosty oraz struktura produktu, której do paszy dla tuczników często nawet nie trzeba śrutować przed wymieszaniem, sprawiają, że dodatek ten został na dłużej w moim gospodarstwie.

Leszek Szpanel

woj. warmińsko-mazurskie

tlo
Prowadzę stado w cyklu zamkniętym. Odpowiedni odchów prosiąt ma dla mnie fundamentalne znaczenie. W recepturze wiosną 2024 wprowadziłemProsoję Bonę w zamian za śrutę sojową. Od tej pory kondycja prosiąt znacznie się poprawiła. Skończył się też u nich problem z biegunkami.Dzięki temu, że poprawił się stan zdrowia, zwiększyły się przyrosty.

Wojciech Kwiecień

woj. małopolskie

tlo

Prowadzę stado 300 loch w cyklu zamkniętym. Lochy, prosięta i warchlaki żywię na sucho, a tuczniki na mokro. W gospodarstwie Amirap Standard i Prosoję Bonę stosuję od roku. Wprowadzenie nowych komponentów i zbilansowanie mieszanek paszowych przyniosło następujące efekty:

· wyższa o 1 kg masa odsadzeniowa prosiąt - obecnie jest to średnio 8 kg w 28. dniu życia,

· skrócenie okresu chowu o 3 tygodnie, obecnie od urodzenia do sprzedaży w masie ok. 130 kg utrzymuję świnie przez 5 miesięcy,

· mleczność i kondycja loch są zdecydowanie lepsze niż na poprzednich mieszankach paszowych,

· zużycie zupy w tuczu spadło o 100 l - teraz wynosi 900 l, co generuje oszczędność rzędu 25 zł na każdym tuczniku.

Amirap Standard stosuję w tuczu, a Prosoja Bona jest komponentem, który używam w każdej grupie żywieniowej.

Moje własne doświadczenia, porady specjalisty handlowego i technologa wpłynęły na dopracowanie żywienia i osiągnięcie wyników, z których jestem zadowolony.

Krzysztof Czubiński

warmińsko-mazurskie

Porównanie z tradycyjnymi komponentami sojowymi

Tradycyjny komponent sojowy
Co wyróżnia nasz produkt?
poekstrakcyjna śruta sojowa

· Prosoja Bona poza wysoko strawnym białkiem dostarcza również tłuszcz, stanowiący źródło wysoko przyswajalnej energii,umożliwiającej wykorzystanie dostarczonego białka.

· Wyróżnia się niezmienną zawartością składników pokarmowych, a co najważniejsze, celem procesu jej produkcji jest pozyskanie materiału paszowego z najwyższą dbałością o jego jakość.

· Prosoja Bona wyróżnia się dużo wyższym poziomem tłuszczu i wyższą wartością energetyczną

makuch sojowy

· Prosoja Bona jest produktem standaryzowanym o powtarzalnych parametrach.

· Celem procesu produkcji jest pozyskanie wysokojakościowego materiału paszowego.

· Delikatna, kilkuetapowa obróbka dezaktywuje substancje antyżywieniowe i chroni białko, zachowując wysoką strawność produktu.

· W Prosoi Bonie zawartość inhibitorów trypsyny jest kontrolowanai nie przekracza poziomu 3,03 mg/g.

Najczęściej zadawane pytania

Czy Prosoja Bona wymaga ześrutowania? Jaka jest jej struktura?

+

Jak często i jaką metodą badane są parametry podstawowe Prosoi Bony?

+

W jaki sposób powstaje Prosoja Bona? Czy procesy wytwarzania Prosoi Bony mają wpływ na jej jakość?

+

Czy jesteście w stanie zapewnić ciągłość dostaw komponentów z linii Prosoja?

+

Czy mogę zastąpić śrutę poekstrakcyjną sojową Prosoją Boną 1:1?

+

Czy Prosoja Bona może być składowana w zbiornikach lub silosach?

+

Jakie są możliwe formy dostaw Prosoi Bony?

+

tlo

Skontaktuj się z nami

* pole obowiązkowe

Administratorem danych osobowych jest Ewrol Sp. z o.o. ul. Dworcowa 4, 87-400 Golub-Dobrzyń (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych. Polityka prywatności

© 2025 Prosoja