
Prosoja Bona
Z kolei niski poziom substancji antyżywieniowych decyduje o bezpieczeństwie stosowania i czyni produkt najbardziej uniwersalnym komponentem paszowym dla wszystkich grup żywieniowych trzody chlewnej, również loch i prosiąt.
Więcej o Prosoi Bonie

W wyniku specjalistycznej obróbki hydrobarotermicznej połączonej z delikatnym częściowym tłoczeniem powstaje produkt, który wyróżnia się wyjatkową:
• jakością białka (PDI średnio 23,92%, inhibiotory trypsyny na poziomie 3,03 mg/g),
• powtarzalnością parametrów żywieniowych,
• strukturą ułatwiającą magazynowanie i stosowanie,
• dbałością o bezpieczeństwo mikrobiologiczne
• produkcją bez dodatku substancji chemicznych
• dostępnością wynikającą z produkcji na masową skalę
Cecha | Co to oznacza? | Korzyści dla hodowcy |
---|---|---|
ŻYWIENIOWE | ||
Smakowitość i atrakcyjny zapach | · Wysoka zawartość tłuszczu · Obróbka hydrobarotermiczna decydująca o: - emulgacji tłuszczu - żelatynizacji skrobi - mechanicznej obróbce włókna | · większe pobranie paszy · lepsze pokrycie zapotrzebowania pokarmowego · lepsze przyrosty dobowe w tuczu, u loch wyższa produkcja mleka oraz kondycja |
Wysoka strawność składników pokarmowych | · obróbka hydrobarotermiczna - prowadzona wieloetapowo - w ściśle kontrolowanych warunkach (temperatura, ciśnienie, czas ekspozycji) - w środowisku pary wodnej - uwzględniająca specjalistyczne procesy | · lepsze wykorzystanie paszy · lepszy mikroklimat w chlewni · zwiększenie przyrostów dobowych w tuczu oraz produkcji mleka u loch |
Bezpieczeństwo stosowania nawet w paszach dla najmłodszych zwierząt | · niska zawartość składników antyżywieniowych · higienizacja produktu · wysoka strawność białka · powtarzalność produktu pod względem analitycznym | · mniej biegunek i chorób obrzękowych · mniejsze podrażnienie błony śluzowej jelit → lepsza zdrowotność zwierząt i wykorzystanie paszy |
Wysoki udział białka i tłuszczu w jednym produkcie | · Pozostawienie aż 12% tłuszczu decyduje o wysokiej zawartości energii (15,7MJ) oraz zawartości białka na poziomie 38% | · ogranicza potrzebę dodawania oleju do paszy · ułatwia bilansowanie poziomu białka i energii w paszy |
Stabilny skład analityczny | · Produkt standaryzowany na 38% białka, 12% tłuszczu przy zawartości suchej masy ok. 12% | · poprawia bezpieczeństwo stosowania w paszy · gwarantuje uzyskiwanie wysokich parametrów produkcji przy zastosowaniu właściwych receptur · ogranicza potrzebę częstego badania paszy |
Wielokrotnie stosowana jako jedyne źródło białka sojowego w paszy | · Wysoka jakość produktu pozwala go stosować w wysokich udziałach zarówno w paszach dla najmłodszych jak i dorosłych osobników | · ogranicza potrzebę kupowania innych komponentów białkowych sojowych, w tym również drogich koncentratów białka sojowego |
Cecha | Smakowitość i atrakcyjny zapach |
Z czego to wynika? | · Wysoka zawartość tłuszczu · Obróbka hydrobarotermiczna decydująca o: - emulgacji tłuszczu - żelatynizacji skrobi - mechanicznej obróbce włókna |
Korzyści dla hodowcy | · większe pobranie paszy · lepsze pokrycie zapotrzebowania pokarmowego · lepsze przyrosty dobowe w tuczu, u loch wyższa produkcja mleka oraz kondycja |
Cecha | Wysoka strawność składników pokarmowych |
Z czego to wynika? | · obróbka hydrobarotermiczna - prowadzona wieloetapowo - w ściśle kontrolowanych warunkach (temperatura, ciśnienie, czas ekspozycji) - w środowisku pary wodnej - uwzględniająca specjalistyczne procesy |
Korzyści dla hodowcy | · lepsze wykorzystanie paszy · lepszy mikroklimat w chlewni · zwiększenie przyrostów dobowych w tuczu oraz produkcji mleka u loch |
Cecha | Bezpieczeństwo stosowania nawet w paszach dla najmłodszych zwierząt |
Z czego to wynika? | · niska zawartość składników antyżywieniowych · higienizacja produktu · wysoka strawność białka · powtarzalność produktu pod względem analitycznym |
Korzyści dla hodowcy | · mniej biegunek i chorób obrzękowych · mniejsze podrażnienie błony śluzowej jelit → lepsza zdrowotność zwierząt i wykorzystanie paszy |
Cecha | Wysoki udział białka i tłuszczu w jednym produkcie |
Z czego to wynika? | · Pozostawienie aż 12% tłuszczu decyduje o wysokiej zawartości energii (15,7MJ) oraz zawartości białka na poziomie 38% |
Korzyści dla hodowcy | · ogranicza potrzebę dodawania oleju do paszy · ułatwia bilansowanie poziomu białka i energii w paszy |
Cecha | Stabilny skład analityczny |
Z czego to wynika? | · Produkt standaryzowany na 38% białka, 12% tłuszczu przy zawartości suchej masy ok. 12% |
Korzyści dla hodowcy | · poprawia bezpieczeństwo stosowania w paszy · gwarantuje uzyskiwanie wysokich parametrów produkcji przy zastosowaniu właściwych receptur · ogranicza potrzebę częstego badania paszy |
Cecha | Wielokrotnie stosowana jako jedyne źródło białka sojowego w paszy |
Z czego to wynika? | · Wysoka jakość produktu pozwala go stosować w wysokich udziałach zarówno w paszach dla najmłodszych jak i dorosłych osobników |
Korzyści dla hodowcy | · ogranicza potrzebę kupowania innych komponentów białkowych sojowych, w tym również drogich koncentratów białka sojowego |
Produkty sprawdzone przez hodowców
Leszek Szpanel | woj. warmińsko-mazurskie
Wojciech Kwiecień | woj. małopolskie
Prowadzę stado 300 loch w cyklu zamkniętym. Lochy, prosięta i warchlaki żywię na sucho, a tuczniki na mokro. W gospodarstwie Amirap Standard i Prosoję Bonę stosuję od roku. Wprowadzenie nowych komponentów i zbilansowanie mieszanek paszowych przyniosło następujące efekty:
· wyższa o 1 kg masa odsadzeniowa prosiąt - obecnie jest to średnio 8 kg w 28. dniu życia,
· skrócenie okresu chowu o 3 tygodnie, obecnie od urodzenia do sprzedaży w masie ok. 130 kg utrzymuję świnie przez 5 miesięcy,
· mleczność i kondycja loch są zdecydowanie lepsze niż na poprzednich mieszankach paszowych,
· zużycie zupy w tuczu spadło o 100 l - teraz wynosi 900 l, co generuje oszczędność rzędu 25 zł na każdym tuczniku.
Amirap Standard stosuję w tuczu, a Prosoja Bona jest komponentem, który używam w każdej grupie żywieniowej.
Moje własne doświadczenia, porady specjalisty handlowego i technologa wpłynęły na dopracowanie żywienia i osiągnięcie wyników, z których jestem zadowolony.
Krzysztof Czubiński | warmińsko-mazurskie
Leszek Szpanel
woj. warmińsko-mazurskie
Wojciech Kwiecień
woj. małopolskie
Prowadzę stado 300 loch w cyklu zamkniętym. Lochy, prosięta i warchlaki żywię na sucho, a tuczniki na mokro. W gospodarstwie Amirap Standard i Prosoję Bonę stosuję od roku. Wprowadzenie nowych komponentów i zbilansowanie mieszanek paszowych przyniosło następujące efekty:
· wyższa o 1 kg masa odsadzeniowa prosiąt - obecnie jest to średnio 8 kg w 28. dniu życia,
· skrócenie okresu chowu o 3 tygodnie, obecnie od urodzenia do sprzedaży w masie ok. 130 kg utrzymuję świnie przez 5 miesięcy,
· mleczność i kondycja loch są zdecydowanie lepsze niż na poprzednich mieszankach paszowych,
· zużycie zupy w tuczu spadło o 100 l - teraz wynosi 900 l, co generuje oszczędność rzędu 25 zł na każdym tuczniku.
Amirap Standard stosuję w tuczu, a Prosoja Bona jest komponentem, który używam w każdej grupie żywieniowej.
Moje własne doświadczenia, porady specjalisty handlowego i technologa wpłynęły na dopracowanie żywienia i osiągnięcie wyników, z których jestem zadowolony.
Krzysztof Czubiński
warmińsko-mazurskie
Porównanie z tradycyjnymi komponentami sojowymi
· Prosoja Bona poza wysoko strawnym białkiem dostarcza również tłuszcz, stanowiący źródło wysoko przyswajalnej energii,umożliwiającej wykorzystanie dostarczonego białka.
· Wyróżnia się niezmienną zawartością składników pokarmowych, a co najważniejsze, celem procesu jej produkcji jest pozyskanie materiału paszowego z najwyższą dbałością o jego jakość.
· Prosoja Bona wyróżnia się dużo wyższym poziomem tłuszczu i wyższą wartością energetyczną
· Prosoja Bona jest produktem standaryzowanym o powtarzalnych parametrach.
· Celem procesu produkcji jest pozyskanie wysokojakościowego materiału paszowego.
· Delikatna, kilkuetapowa obróbka dezaktywuje substancje antyżywieniowe i chroni białko, zachowując wysoką strawność produktu.
· W Prosoi Bonie zawartość inhibitorów trypsyny jest kontrolowanai nie przekracza poziomu 3,03 mg/g.
Najczęściej zadawane pytania
Czy Prosoja Bona wymaga ześrutowania? Jaka jest jej struktura?
+
Jak często i jaką metodą badane są parametry podstawowe Prosoi Bony?
+
W jaki sposób powstaje Prosoja Bona? Czy procesy wytwarzania Prosoi Bony mają wpływ na jej jakość?
+
Czy jesteście w stanie zapewnić ciągłość dostaw komponentów z linii Prosoja?
+
Czy mogę zastąpić śrutę poekstrakcyjną sojową Prosoją Boną 1:1?
+
Czy Prosoja Bona może być składowana w zbiornikach lub silosach?
+
Jakie są możliwe formy dostaw Prosoi Bony?
+