tlotlo

Prosoja Fat

Prosoja Fat to oryginalny komponent energetyczno-białkowy pozyskiwany z nasion soi, z rekordową przyswajalnością składników pokarmowych. Bardzo wysoki poziom energii 10,5 MJ/kg NEL oraz przyswajalność białka na poziomie ponad 90% sprawiają, że jest to produkt idealny dla krów mlecznych, szczególnie w czasie pierwszych stu dni laktacji.

Prosoja Fat pomaga zapewnić prawidłowy bilans energetyczno-białkowy, co poprawia skuteczność zacieleń oraz wpływa na poprawny wzrost i rozwój płodu oraz krowy. Prosoja Fat jest również świetną paszą rozdojeniową. Dodatkowo warto wiedzieć, że energia z Prosoi Fat nie zakwasza organizmu krowy, ponieważ pochodzi z trójglicerydów i dzięki temu przeciwdziała ketozie, nie dopuszczając do kwasicy.

Więcej o Prosoi Fat

tlo

Prosoja Fat powstaje wyniku specjalistycznej obróbki hydrobarotermicznej pełnotłustych nasion soi. Unikatowy i delikatny proces produkcji zapewnia najwyższą jakość i efektywność produktu, który wyróżnia się:

• wyjątkową przyswajalnością Białka (ponad 90%),

powtarzalnością parametrów żywieniowych,

• bardzo wysokim poziomem energii netto laktacji NEL (około 10,5 MJ/kg NEL),

• występowaniem dobroczynnych kwasów omega-3 i omega-6,

smakowitością, powodującą bardzo chętne pobieranie.

CechaWyjątkowa energia i białko w jednym
Korzyści dla hodowcy
· Pomaga zapewnić odpowiedni bilans energetyczno-białkowy, co poprawia skuteczność zacieleń oraz wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój płodu oraz krowy. Przeciwdziała ketozie i nie dopuszcza do kwasicy. Bardzo silnie skoncentrowana energia i białko doskonale sprawdzają się w okresie rozdojenia, gdy krowa ma bardzo dużo potrzeby, a małe możliwości pobrania paszy.
CechaWyższa przyswajalność
Korzyści dla hodowcy
· Dzięki innowacyjnemu, delikatnemu procesowi obróbki przyswajalność Prosoi Fat jest wyższa niż w tradycyjnym komponencie sojowym. Wynosi ona ponad 90%. Wyższa przyswajalność to lepsze wykorzystanie paszy i wpływ na poprawę wyników produkcyjnych u bydła.
CechaKwasy omega-3 i omega-6
Korzyści dla hodowcy
· Kwasy omega ułatwiają zagnieżdżenie się zarodka.
CechaSmakowitość i zapach produktu
Korzyści dla hodowcy
· Ma słodkawy smak i przyjemny zapach, dzięki czemu zachęca zwierzęta do pobrania paszy. Jest to szczególnie ważne w okresie powycieleniowym, gdy krowa nie ma apetytu. Za sprawą Prosoi Fat chętniej pobiera większe ilości paszy, przez co jest w stanie produkować więcej mleka, jednocześnie wykazując wczesną gotowość do kolejnego zacielenia.
CechaProdukowana w Polsce
Korzyści dla hodowcy

Powstaje w polskiej fabryce, dzięki temu hodowca ma zapewniony:

· bezpieczny łańcuch dostaw,
· dostawę prosto od producenta.
CechaProces produkcji prowadzony w stałych i ściśle kontrolowanych warunkach
Korzyści dla hodowcy
· Specjalistyczna obróbka hydrobarotermiczna to odpowiednie, powtarzalne parametry i jakość produktu.

Porównanie z tradycyjnymi komponentami sojowymi

Co wyróżnia nasz produkt?
Tradycyjny komponent sojowy

Dzięki jedynemu w Polsce procesowi obróbki, który obejmuje m.in. ekspandowanie, Prosoja Fat:

· dostarcza o około 40% więcej energii niż standardowy komponent sojowy,

· cechuje się wyższą przyswajalnością białka,

· zawiera kwasy omega-3 i 6,

· jest bardziej smakowita,

· pochodzi z polskiej fabryki.

Produkty sprawdzone przez hodowców

tlo
Firma Ewrol prowadzi żywieniowo naszą fermę. Jednym z celów, jakie założyliśmy, była praca nad wydajnością oraz stabilizacja parametrów mleka. Jednym z produktów, jakie włączyliśmy do dawki, jest Prosoja Fat. Efekty po Prosoi Fat są bardzo dobre. Średnia wydajność na stadzie wzrosła o 3 litry od krowy dziennie, natomiast na I grupie aż o 5 litrów (z 34 na 39 litrów). Po zastosowaniu Prosoi Fat polepszyły się również parametry mleka. Parametr tłuszczu w mleku na stadzie wzrósł z 3,9 na 4,4%, a parametr białka w mleku na stadzie wzrósł z 3,35 na 3,5%.

Andrzej Szwed Michalski

prezes zarządu RSP Łukowo woj. wielkopolskie

tlo
Prosoję Fat wprowadziłem do dawki w celu podniesienia energii w dawce pokarmowej, co miało przynieść wzrost litrażu, na czym mi zależy. Komponent zastosowałem w odpowiednich proporcjach w zamian za część śruty sojowej, ponieważ dodatkowym bonusem w produkcie jest białko na poziomie 34%. Po zamianie części śruty sojowej na Prosoję Fat zauważyłem wzrost litrażu na pierwszej grupie w ilości 1,5 l, co przekłada się również na bardziej stabilną produkcję.

Paweł Sobczak

woj. łódzkie

tlo
Z firmą Ewrol współpracuję od kilkunastu miesięcy kupując najczęściej śruty. W grudniu 2024 roku zdecydowałem się użyć w żywieniu mojego stada Prosoi Fat. Dziś mogę powiedzieć, że po zastosowaniu tego produktu ilość mleka wzrosła o ponad 2 kg./szt/dzień i zaobserwowałem większy potencjał energetyczny moich krów. Prosoję Fat stosuję w okresie przygotowania do laktacji oraz przez całą laktację.

Mateusz Walczak

woj. warmińsko-mazurskie

Porównanie z tradycyjnymi sojowymi komponentami paszowymi

tradycyjny komponent sojowyProsoja Fat
białko ogólne g/kg46%34%
tłuszcz2%19%
energia netto laktacji dla krów mlecznych7,6 MJ/kg NEL10,5 MJ/kg NEL
smakowitość+++++
strukturazmiennajednolita, powtarzalna
pochodzenieArgentyna, USA, Brazyliatowar wyprodukowany w Polsce

Najczęściej zadawane pytania

Kiedy stosować produkt Prosoja Fat w żywieniu krów mlecznych?

+

Czym wyróżnia się Prosoja Fat wśród innych komponentów sojowych?

+

Jakie korzyści daje stosowanie Prosoi Fat?

+

Co sprawia, że Prosoja Fat charakteryzuje się tak niepowtarzalnymi parametrami i właściwościami?

+

Jaki rodzaj energii znajduje się w Prosoi Fat?

+

tlo

Skontaktuj się z nami

* pole obowiązkowe

Administratorem danych osobowych jest Ewrol Sp. z o.o. ul. Dworcowa 4, 87-400 Golub-Dobrzyń (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych. Polityka prywatności

© 2025 Prosoja